Tovatt Architects & Planners på prispallen i Tyskland

Mellan augusti 2018 och april 2019 deltog Tovatt Architects & Planners i en öppen internationell stadsbyggnadstävling i hjärtat av Stuttgart, Tyskland. Tävlingen omfattade ett mer än 100 hektar stort stadsutvecklingsområde som under de närmsta 20 åren ska transformeras från rangerbangård till en helt ny stadsdel. I hård konkurrens med fler än 50 konsultteam från hela Europa har fyra prisbelönta förslag utsetts – ett av dessa från Tovatt Architects & Planners + team

Utvecklingen av Rosenstein är stort för alla som bor i Stuttgart, säger Johannes Tovatt, projektledare och ansvarig för teamet bakom förslaget. Både stad och invånare har plågats av de stora infrastrukturprojekten under det senaste decenniet, när hela järnvägen nu läggs i tunnlar under mark. Det stora spårområdet kommer nu att bli navet i processen att läka både de mentala och fysiska såren i staden.

Arkitekttävlingen har pågått sedan förra sommaren men i två steg. Första steget var en öppen tävling där alla som ville kunde delta. Av de ca 50 förslagen som kom in valdes 11 ut för en avgörande tävlingsomgång.

Vi gick hårt ut, satsade redan i steg 1 när vi såg att det fanns starka och bärande idéer för den nya stadsdelen och det var givetvis en stor seger att komma med i det avgörande skedet av tävlingen. Att sedan vara en av de prisbelönta är fantastiskt. Har vi lite tur så kommer vi kunna arbeta vidare i en eller annan form.

I centrum av förslaget återfinns den 150 år gamla järnvägsstrukturen och många av de vackra konstruktioner som överlevt krig och snabbtåg tilläts finnas kvar – men nu som stad. Broar, slänter och viadukter har sinnrikt arbetats in i den nya stadsstrukturen som är både klassisk och modern i samma andetag.

Jag tror att förslaget utstrålar vår långa och gedigna erfarenhet av stora och komplexa stadsplaner runtom i Europa. Här har vi försökt bygga stad från grunden och vi har använt alla till buds stående medel för detta. Men mest av allt tror jag att förslaget visar humor och glädje – helt avgörande för att detta projekt ska lyckas och att Stuttgart ska bli helt igen….

Med i teamet fanns Ramböll Studio Dreiseitl, UrbanThinkTank, Fraunhofer ISE, Steteplanung, Burkhard Horn och Prof. Dr. Christina Simon-Philipp